Vårt mål var att få in 50 000 klapp, lika många som fyller Sveriges största arena. Att det skulle lyckas på bara 14 timmar kunde vi inte drömma om. Vi skänker nu 1 miljon kronor till Riksidrottsförbundets arbete för jämställdhet inom idrotten. Att svenska idrottskvinnor varje år får 2,9 miljarder kr mindre än männen är nåt som inte kan få nog uppmärksamhet.
Därför fortsätter vi att samla klappar för att visa att vi är många fler än 50 000 som stöder kampen för en jämställd idrott. Så fortsätt skicka till 71 140. Idrotten är en rörelse. Tillsammans finns ingen gräns för vad vi kan åstadkomma.
Join the movement!
Varje år får svenska idrottsmän 2,9 miljarder kronor mer än sina kvinnliga kollegor. Och det är lågt räknat, enligt Björn Anders Larsson vid Idrottsekonomiskt centrum.
I höst går Stadium ut i en omfattande kampanj och slår ett slag för jämställdheten inom idrottsvärlden. Kampanjen lyfter fram några av landets främsta atleter när de gör det de är bäst på – presterar inom sina respektive sporter. Med Fill the Stadium vill vi på Stadium belysa de orättvisor som tvingar hälften av Sveriges idrottare att prestera i motvind. Vi vill hylla alla ouppmärksammade rekord, alla träningar och matcher som måste ske när inte herrlagen har planen, samt alla fantastiska bedrifter som idag görs inför tomma läktare.
Sveriges största idrottsarena har femtiotusen platser. När vi tillsammans har fyllt den arenan med digitala applåder, genom att samla ihop femtiotusen , skänker Stadium 1 miljon kronor till Riksidrottsförbundets arbete för en jämställd idrott. Pengarna kommer bland annat användas till att bedriva jämställdhetsarbete på gräsrotsnivå.* Det är i sig ingen lösning på utmaningarna, men en symbolhandling som vi hoppas ska inspirera fler att bidra till ett mer rättvist och jämställt idrottssverige.
Stadium har länge arbetat för att stärka demokratiska värden inom idrotten, såväl i Sverige som i utlandet. Med det sagt är vi långt ifrån perfekta och inom många områden är vår förbättringspotential stor. Men idrotten är en rörelse. Och när tillräckligt många drar åt samma håll kan vi tillsammans åstadkomma stora saker.
Join the movement.
*Läs mer om Riksidrottsförbundets jämställdhetsarbete på rf.se/jamstalldhet/
Idrottarna som är med och stöttar kampanjen
Sarah började simma som nioåring och har under sin fjorton år långa karriär samlat ihop ett OS-guld, tio VM-guld och 15 EM-guld. 23-åringen blev tilldelad Bragdguldet 2015 och samma år utsågs hon till Årets kvinnliga simmare i Europa av den amerikanska tidningen Swimming World Magazine. Sjöström har gjort den historiska bedriften att som första kvinnliga simmerska vinna fyra VM-guld på samma distans.
Svenska fotbollsspelaren Kosovare Asllani inledde sin karriär i Vimmerby IF. Via spel i Linköpings FC gick karriären sedan vidare ut i Europa med spel i PSG och Manchester City. Hon har spelat 105 matcher med landslaget, vunnit OS-silver, blivit svensk mästare och kommit på andra plats i Champions League. Idag är Kosovare tillbaka i Damallsvenskan och Linköpings FC.
Handbollsspelare som har spelat i elitserielaget Skuru IK sedan 2009, men som i maj blev klar för proffskontrakt i danska Ringkøbing. Kombinerar sin handbollskarriär med att studera juridik och är känd för sitt Instagramkonto där hon synliggör näthat och kämpar mot sexuella trakasserier. Linnea toppar TCO:s lista över framtidens 99 mäktigaste personer bland unga opinionsbildare mellan 18 och 35 år och har tilldelats Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.
Fem gånger svensk mästare, två gånger nordisk mästare, Europamästare 2016 och världsmästare 2016 – Sofias meritlista är lång. Den 28-åriga thaiboxaren från Stockholm har dessutom vunnit flera prestigefyllda priser under åren, som IWGA Athlete of the year 2016 och Årets kampsportare samt Årets mästarinna på Kampsportsgalan 2016 och 2017. Hon är europamästare och världsmästare både som proffs och amatör och vann i sommar World Games som arrangeras med stöd av olympiska kommittén.
Khaddi slog igenom som 16-åring när hon vann guld i tresteg i Ungdoms-OS i Singapore 2010. Sen dess har hon vunnit tre SM-guld i tresteg, två i längdhopp och ett på 100 meter. Hon tävlar för Ullevi FK och deltog i VM i London 2017.
Friidrottare inom grenkategorin mångkamp och vinnare av SM-guld i sjukamp 2014. Emma tävlar för Västerås FK och blev vinnare av Årets prestation på Västerås Idrottsgala 2014. Emma kombinerar sin elitsatsning med att studera till läkare.
Katrin boxas för IF Linnea på Södermalm i Stockholm, i den tuffa viktklassen 51 kg. Katrin är del i den svenska landslagstruppen och förbereder sig just nu för att vara med i OS i Tokyo 2020. Trots sin unga ålder har Katrin redan blivit nordisk mästare och vunnit ett SM-guld.
Vill du vara med och bidra till Riksidrottsförbundets jämställdhetsarbete går det bra att Swisha valfri summa till:
123 614 60 21
På Stadium värdesätter vi samarbeten, initiativ och organisationer som har en positiv inverkan på miljön och människors liv – läs mer om några av dem nedan:
Stadium stödjer Female Cotton Farmers (FCF), ett lokalt projekt i Indien initierat av Cotton Connect. Projektet omfattar 15 byar i delstaterna Maharashtra och Parbhani i västra Indien, där ungefär 1550 kvinnliga bomullsodlare får utbildning och kunskap om hur deras odlingar kan leda till en mindre miljöpåverkan, förbättrat hälsotillstånd och en tryggare ekonomi.
Varje år delar Stadium ut aktivitetsväskor till klasser i årskurs 1 för att inspirera dem till en mer aktiv livsstil. Projektet är en del av Stadiums Good Citizen arbete och finansieras enbart av Stadium. Sedan starten 2003 har närmare 25 000 aktivitetsväskor delats ut till skolor i Sverige och Finland.
Stadium samarbetar med stiftelsen Goodsport, en allmännyttig, opolitiskt, icke-vinstdrivande stiftelse som verkar för integration genom idrott. Stiftelsens verksamhet gör ungdomar väl rustade för vuxenlivets krav och överbryggar olikheter genom meningsfulla möten inom idrott, t.ex. Nattfotbollen som bedrivs 21.00-24.00 lördagskvällar på flera platser i landet.
Stadium är fadderföretag till SOS Barnbyar och stödjer organisationens sociala center i byn Chittagong, Bangladesh. Med centret hjälper SOS Barnbyar svårt utsatta familjer att bli självförsörjande så att barnen kan gå i skolan och äta sig mätta varje dag. Sedan 2015 går 5 kr av Stadiums försäljning av den orange vattenflaskan SOS Bottle till byn och SOS Barnbyar.
Med re:activate ger vi gamla produkter ett nytt liv och nyttjar de resurser som redan finns genom att återanvända och återvinna använda sportprodukter. På så sätt får någon annan möjlighet till ett bättre liv samtidigt som vi hjälper till att spara jordens resurser genom att ta tillvara på livslängden på redan tillverkade produkter.
På Stadium tycker vi det är viktigt att barn och unga rör på sig och samtidigt har kul. Därför startade vi 1995 Stadium Sports Camp, ett sommarläger för barn och unga. Sedan starten har vi aktiverat över 85 000 deltagare och delat ut närmare 60 miljoner kronor till lokala idrottsklubbar.
Dela sidan